Dr. Oetker Budyń smak waniliowy 40 g
towar niedostępny
Opis
Składniki
skrobia kukurydziana
skrobia ziemniaczana
aromaty
barwnik (karoteny)
ekstrakt wanilii
Tekst dotyczący alergenów
Możliwa obecność GLUTENU i MLEKA.Wartości odżywcze
Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.): 100 g | 1 porcja = 142 g | (%*) | |
---|---|---|---|
Energia | 381 kJ | 542 kJ | 6% |
Energia | 90 kcal | 128 kcal | 6% |
Tłuszcz | 1,8 g | 2,5 g | 4% |
w tym Kwasy Tłuszczowe Nasycone | 1,0 g | 1,5 g | 8% |
Węglowodany | 16 g | 22 g | 8% |
w tym Cukry | 9,6 g | 14 g | 16% |
Białko | 3,0 g | 4,2 g | 8% |
Sól | 0,10 g | 0,15 g | 3% |
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje. 1 porcja = około 142 g | |||
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). |
Obliczona wartość odżywcza
na 100g | Wartość odżywcza po przyrządzeniu (mleko 2% tł.): 100 g | 1 porcja = 142 g | |
---|---|---|---|
Wartość energetyczna (kJ) | 381 | 542 | |
Wartość energetyczna (kcal) | 90 | 128 | |
Tłuszcz (g) | 1.8 | 2.5 | |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) | 1 | 1.5 | |
Węglowodany (g) | 16 | 22 | |
w tym cukry (g) | 9.6 | 14 | |
Białko (g) | 3 | 4.2 | |
Sól (g) | 0.1 | 0.15 |
Spis składników odżywczych na przodzie opakowania
Opis produktu
Marka
Dr. Oetker
Marka standaryzowana
Marka - Dr. Oetker
Nazwa produktu uregulowana prawnie
Budyń w proszku.
Marketing
Nazwa firmy
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
Adres firmy
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Opis produktu
Z pewnością pamiętasz z dzieciństwa wspaniały zapach ciepłego budyniu waniliowego, który gotowała mama czy babcia. Budyń Dr. Oetkera to doskonały deser dla Twojej rodziny i świetny pomysł na smaczny i zdrowy podwieczorek dla dzieci. Pełny smak i aksamitna konsystencja zadowolą każdego smakosza.
W ofercie Dr. Oetkera każdy z nas znajdzie coś dla siebie.
O producencie
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Pozostałe informacje
1 porcja (142 g) zawiera: energia 542 kJ 128 kcal 6%*
Energia w 100 g 381 kJ / 90 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)
Zdrowie i styl życia
Zalecenia dla alergików
Zboża zawierające gluten - Może zawierać
Mleko - Może zawierać
Przechowywanie i stosowanie
Rodzaj przechowywania
Typ | ||||
---|---|---|---|---|
Przechowywać w temperaturze otoczenia |
Przygotowanie i stosowanie
Na 0,5 l mleka
1. Z 0,5 l zimnego mleka odlej ćwierć szklanki i rozmieszaj w nim zawartość torebki dodając 2 łyżki (ok. 30 g) cukru.
2. Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotuj.
3. Gotowy budyń wlej do salaterek. Budyń można spożywać na ciepło lub na zimno.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przepisy
Przepis na:
Klasyczną karpatkę
Składniki:
- 250 ml wody
- 120 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 750 ml mleka
- 80 g cukru
- 2 Budynie smak Waniliowy Dr. Oetkera
- 200 g miękkiego masła
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do temperatury 200°C. Formę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wodę i masło zagotuj. Do wrzącej wody wsyp przesianą mąkę cały czas gotując na średniej mocy palnika, mieszaj przez około 3-4 minuty. Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od garnka. Odstaw do lekkiego przestudzenia. Dodawaj po jednym jajku - za każdym razem dokładnie miksując - do połączenia ciasta. Ciasto rozłóż równomiernie na blaszce.
Piecz przez około 35-40 minut. Przed końcem pieczenia warto sprawdzić czy ciasto jest dobrze wysuszone od spodu. Jeśli jest wilgotne, zmniejsz temperaturę do 150°C i susz przez kolejne 10-15 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Do wysokiego naczynia odlej około 350 ml mleka, dodaj cukier i budynie, wymieszaj. Pozostałe mleko wlej do garnka, zagotuj. Przelej wymieszany budyń z mlekiem i cukrem i zagotuj do uzyskania budyniowej konsystencji. Gorący budyń przelej do miski, przykryj folią spożywczą tak, by stykała się z budyniem i odstaw do wystudzenia. Wystudzony budyń krótko zmiksuj. Cały czas miksując dodawaj łyżka po łyżce miękkie masło.
Wystudzone ciasto przekrój na pół. Rozsmaruj na nim krem budyniowy. Przykryj go połową ciasta. Odstaw na około 2 godziny do lodówki, aby krem stężał. Przed podaniem oprósz karpatkę cukrem pudrem i udekoruj świeżymi truskawkami.
Więcej przepisów na oetker.pl
Opakowanie
Rozmiar opakowania
40g
Wymiar liczbowy
Wymiar liczbowy - 40
Wymiar
Wymagana wysokość na półce (mm) | Wymagana szerokość na półce (mm) | Wymagana głębokość na półce (mm) |
---|---|---|
164 | 114 | 7 |
(Zasady Wymiarowania Opakowań GS1)
Jednostka (specyficzna)
Jednostka (specyficzna) - Gramów
Rodzaj opakowania
Typ - Torebka
Waga
Waga brutto - 44
Jednostka sprzedażowa
Wysokość - 164
Szerokość - 114
Głębokość - 7
Opakowanie logistyczne
GTIN - 05900437520018
Liczba użyć
Liczba czynności użycia - Porcje
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć
Przygotowany budyń można podzielić na 4 porcje.
Obsługa klienta
Adres producenta
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Adres zwrotny
Dr. Oetker Polska Sp. z o.o.
ul. Adm. Dickmana 14/15
80-339 Gdańsk
Serwis Konsumenta
tel.: 801 100 700
opłata zgodna z cennikiem operatora
serwis@oetker.pl
www.oetker.pl
Telefon kontaktowy
801100700
Email kontaktowy
serwis@oetker.pl
Adres internetowy
www.oetker.pl
Rozszerzone dane
Język produktu
Język danych - polski
Główny język opisu - polski
Języki na opakowaniu
- polski
Podzielony opis produktu
Nazwa funkcjonalna - Budyń
Wariant - smak waniliowy
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.